Om oss

Svenska Gärdsgårdar

-hantverk som det gjordes förr!

 

uppsättning av gärdsgårdar | renovering av gärdsgårdar | försäljning av gärdsgårdsvirke | grindar | kurser

Bästa sättet att bygga en riktig gärdsgård är att bygga som det gjordes förr!

Svenska Gärdsgårdar bygger gärdsgårdar och grindar enligt gammal hantverks-tradition, samt håller kurser i gärdsgårdshägning vår och höst. Vi reser även specialgärdsgårdar samt kan hjälpa till med rekonstruktion av hägnadstyper för en speciell tidsperiod och plats.

 

Svenska Gärdsgårdar är grundat av Mikael Lorentzen, som rest gärdsgårdar sedan 1996 då han lärde sig hantverket i södra Östergötland. Ändra från starten har mottot varit "Hantverk som det gjordes förr". Det betyder i praktiken att gärdsgårdarna byggs enbart med naturmaterial enligt traditionella metoder - granvidjor som binder samman störar och slanor av senvuxen gran, vilket ger en gammaldags, rejäl och helt ekologisk konstruktion. En riktigt byggd gärdsgård innehåller inga spikar, ingen ståltråd och inget tryckimpregnerat virke - det behövs inte om den är konstruerad på rätt sätt, med rätt material. Gärdsgårdsbygge enligt dessa principer ger ett stängsel som inte bara är av hög kvalité, det är ekologiskt hållbart och behöver inget underhåll med konserverande kemikalier eller målarfärg. Någonsin.

 

 

 

Ett traditionellt hantverk

Att bygga gärdsgårdar är att förvalta ett många hundra år gammalt bonde-hantverk. Jag och mina medarbetare tycker det är roligt att bidra till att hantverket lever vidare och tar fasta på att göra det enligt gammal tradition och med stor omsorg om denna del av vårt kulturarv. Därför är vi också måna om att bevara lokala modeller och variationer.

 

När vi bygger och renoverar gärdsgårdar gör vi det enligt traditionella modeller, med kluvet eller okluvet virke. Vi hjälper gärna till med rådgivning om vilken typ av gärdsgård och grind som passar där du tänkt bygga. Vill du se exempel på referens-byggen och olika sorters gärdsgårdar vi bygger, titta under fliken "Modeller".

 

Om du är intresserad av att lära dig mer om gärdsgårdar och hur man bygger dom rekommenderar vi dig att gå en kurs hos oss! Läs mer under fliken "Kurser" för att se aktuella kursdatum. Vi håller även föreläsningar samt team-building för företag.

 

 

 

Vårt ansvar

Vi vill minimera vårat slitage på skog och natur. Vi försöker därför att använda traditionella handverktyg framför maskiner i den utsträckning det går. Gärdsgårdarna vi reser är såklart helt naturliga, kemikaliefria och därmed naturligt ekologiska.För grindar och andra träarbeten vi utför som ska målas så använder vi alltid linoljefärg eller slamfärg.

 

 

Svenska Gärdsgårdar bygger och renoverar gärdsgårdar och grindar enligt gammal hantverkstradition - som det gjordes förr. Vi håller kurser i traditionellt gärdsgårdsbygge vår och höst. Kontakt: mikael@svenskagardsgardar.se

 

 

 

Svenska Gärdsgårdar 2018 © Copyright