Om oss

OM OSS

VI HAR REST GÄRDESGÅRDAR SEDAN 1996

 

 

Svenska Gärdsgårdar är grundat av Mikael Lorentzen, som rest gärdsgårdar sedan 1996 då han lärde sig hantverket i södra Östergötland. Ändra från starten har mottot varit "Hantverk som det gjordes förr". Det betyder i praktiken att gärdsgårdarna byggs enbart med naturmaterial enligt traditionella metoder - granvidjor som binder samman störar och slanor av senvuxen gran, vilket ger en gammaldags, rejäl och helt ekologisk konstruktion. En riktigt byggd gärdsgård innehåller inga spikar, ingen ståltråd och inget tryckimpregnerat virke - det behövs inte om den är konstruerad på rätt sätt, med rätt material. Gärdsgårdsbygge enligt dessa principer ger ett stängsel som inte bara är av hög kvalité, det är

ekologiskt hållbart och behöver inget underhåll med kemikalier eller färg.

 

Idag är vi tre personer som arbetar med företaget. Att bygga gärdsgårdar är att förvalta ett många hundra år gammalt bondehantverk. Jag och mina medarbetare tycker det är roligt att bidra till att hantverket lever vidare och tar fasta på att göra det enligt gammal tradition och med stor omsorg om denna del av vårt kulturarv. Därför är vi också måna om att bevara lokala modeller och variationer. När vi bygger och renoverar gärdsgårdar gör vi det enligt traditionella modeller, med kluvet eller okluvet virke.  Vi hjälper gärna till med rådgivning om vilken typ av gärdsgård och grind som passar där du tänkt bygga. Vill du se exempel på referens-byggen och olika sorters gärdsgårdar vi bygger, titta under fliken "Modeller".   

 

Om du är intresserad av att lära dig mer om gärdsgårdar och hur man bygger dom rekommenderar vi dig att gå en kurs hos oss! Läs mer under fliken "Kurser" för att se aktuella kursdatum. Vi håller även föreläsningar samt team-building för företag.

Väl mött! /Mikael

 

 

VI RESER ALLA TYPER AV GÄRDESGÅRDAR

 

Vi bygger gärdsgårdar både med handkluvet eller runt virke, och varierande täthet. Varje landskap eller till och socken har historiskt sett haft sin egen variant av gärdsgården, både gällande utseende och täthet, och gärdsgårdarnas utseende har därmed varierat en del över landet. Vi tar fasta på detta när vi bygger och utgår då gärna från lokala traditioner, vi har stor erfarenhet inom detta område. Om du har frågor eller specifika önskemål gällande utseendet är du alltid välkommen att kontakta oss, vi brukar kunna lösa de flesta önskemål gällande gärdsgårdarnas utformning inom ramen för vår svenska byggnadstradition!

 

Exempel på gärdsgårdar

 

  • Kortgärdsgård
  • Långgärdsgård
  • Flätad gärdsgård
  • Stånggärdsgård

Övriga produkter & tjänster

 

  • Grindar
  • Spjälstaket
  • Stättor
  • Specialvirke

 

ENBART NATURMATERIAL GER EN EKOLOGISK & HÅLLBAR PRODUKT SOM STÅR SIG UNDER LÅNG TID!

 

VÅRAT TEAM

Mikael Lorentzen

Ägare / Grundare. Reser gärdesgårdar, bygger grindar och leder kurserna i tradtionellt gärdsgårdsbygge. Ansvarig för byggen och projektplanering.


Kontakt: mikael@svenskagardar.se

 

Jonas Grafström

Reser gärdesgårdar med oss sedan 2013. Är även en av ledarna på våra kurser i  traditionellt gärdsgårdsbygge.

 


Kontakt: jonas@svenskagardsgardar.se


Emil Olsson

Reser gärdesgårdar och tillverkar grindar med oss sedan 2018.

 

Kontakt: emil@svenskagardsgardar.se

 


FÖLJ OSS PÅ VÅRA SOCIALA MEDIER!

Instagram: svenskagardsgardar

Facebook: facebook.com/gardsgardar/