Kurser

VÅRA KURSER I GÄRDESGÅRDSBYGGE

TEMADAG GÄRDSGÅRDSBYGGE - ENDAST GRUPPER

 

För dig/er som inte har någon tidigare erfenhet av att arbeta med gärdesgårdar. Detta är en endagskurs med inriktning på praktik under en heldag och bygger på att ni är en grupp som bokar. På kursen går vi igenom grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården, samt att vi såklart också hägnar gärdsgård! Ca 15 m brukar det bli byggt under en dag. Inga förkunskaper krävs, däremot krävs viss vana vid att arbeta med handverktyg. Vi är utomhus hela kursen, arbetet är stundtals fysiskt ansträngande. Kan endast bokas av förening/företag. Detta är en utmärkt aktivitet för en kickoff/ och teambuilding för grupper/företag.

 • 1-dags kurs, lämplig för tex hembygdsförening
 • går även att beställa som teambuilding-aktivitet
 • Arrangeras endast på beställning
 • Kan även hållas som fördjupning/ utbildning för personal inom landskapsvård

 

2-DAGARSKURS I GÄRDESGÅRDSBYGGE - GRUNDKURS

 

Vår tvådagarskurs är en intensivkurs med inriktning på praktik och egen utveckling. På kursen går vi under dag ett igenom grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården samt övar grunderna. Under dag två finslipar vi våra kunskaper och bygger vi intensivt hela dagen. Dessutom övar vi på att hantera olika typer av svårigheter som kan uppstå under bygget samt gör en öppning in till gärdesgården, alternativt en stätta. Inga förkunskaper krävs, däremot är det en fördel om du har viss vana vid att arbeta med handverktyg. Vi är utomhus hela kursen, arbetet är stundtals fysiskt ansträngande.

 

Aktuella kursdatum samt kursplatser hittar du lite längre ner på sidan.

 • 2 dagar, veckoslut
 • Arrangeras på följande platser:
  -Tärby, Vetlanda, Västerhaninge
 • Öva på att bygga olika modeller av gärdesgård

 

FORTSÄTTNINGSKURS I GÄRDESGÅRDSBYGGE - AVANCERAD

 

Två dagar. Den här kursen är för dig som har gått grund- eller intensivkursen, eller har prövat på att hägna gärdsgård traditionellt tidigare. Kursen kräver förkunskaper i materialberedning till gärdesgård (klyvning, barkning, vidjor mm) samt vana att arbeta med handverktyg. Vi reser olika typer av gärdesgård i varierad terräng, jobbar med olika typer av svårigheter samt bygger också en grind enligt traditionell modell.

 

Övernattning sker på kursplatsen i delad stuga/motsvarande eller på vandrarhem i närheten av kursplatsen. Aktuella kursdatum hittar du lite längre ner på sidan.

 • 2 dagar, veckoslut
 • Arrangeras på följande platser:
  -Tärby, Vetlanda, Västerhaninge
 • Öva på att bygga olika modeller av gärdesgård
 • Lär dig göra en traditionell grind eller öppning in till gärdesgården

VÅRA KURSER VÅR-SOMMAR 2021

12-13 JUNI

UPPSALA

 

2-dagarskurs

i gärdsgårdsbygge

 

Lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge, samt utveckla dina nya kunskaper under två dagar. På friluftsmuseumet Disagården i gamla Uppsala reser vi varje år en ny sträcka traditionell gärdesgård med störar av ene och slanor som klyvs för hand med yxa.


FULLBOKAD

10-11 JULI
VETLANDA

 
2-dagarskurs

i gärdesgårdsbygge

 

Intensivkurs där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge, samt utvecklar dina nya kunskaper under två dagar. Vi reser en traditionell småländsk gärdesgård och fortsätter hägna in och återställa det småländska kulturlandskapet med grindar och gärdesgårdar.


Pris 3000 SEK.

28-29 AUG

TISENÖ

 

2-dagarskurs i gärdesgårdsbygge

 

Lär dig resa en riktig östgötsk gärdesgård. Under 2 dagar lär du dig de olika moment som ingår i ett traditionellt gärdsgårdsbygge. Kursen hålls på Tisenö, en ö med ekologiskt jordbruk som ligger i sjön Tisnaren. Kursen kräver övernattning på ön. Pris inkluderar samt mat & boende i dubbel/enkelrum.


Pris 3800/4000 SEK

 

18-19 SEP

TÄRBY

 

2-dagarskurs

i gärdesgårdsbygge

 

Intensivkurs i Tärby utanför Borås. Under kursen kommer vi arbeta med att hägna in en fårhage samt göra en traditionell öppning in till hagen. Du lär du dig under kursen att bygga en traditionell gärdsgård med virke från gårdens egna skog. Kursavgift inkluderar mat & dryck.

Pris 3490 SEK.

Du anmäler dig enkelt till någon av våra kurser ovan genom att klicka på "kursanmälan" !