Kurser

VÅRA KURSER 2022


27-28 aug
UPPSALA

 
2-dagarskurs

i gärdesgårdsbygge

 

Intensivkurs där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge och utvecklar dina kunskaper under två dagar. På kursen arbetar vi med att hägna in hagar och odlingar på friluftsmuseumet Disagården i gamla Uppsala. Kursen arrangeras i samarbete med Upplandsmuseet.


Pris 3250 SEK.

NYHET 2022  -SLÅTTERKURS

 

En dags intensivkurs där du får lära dig att slå med lie, slipa ett lieblad, liens uppbyggnad och dess olika inställningar. Vi kommer under kursdagen också gå igenom liens uppbyggnad samt olika material, sliptekniker, orv och slåttertekniker. Du får även
lära dig mer om ängsbrukets bakgrund, olika markslag samt biologisk mångfald.


Inga förkunskaper krävs, men du behöver ha med dig en egen lie till kursen (orv, lieblad samt fästanordning).


Kursen hålls i Hållsta strax utanför Gnesta. Kursledare är Tobias Strömdahl som har en lång erfarenhet av lieslåtter och landskapsvård.

Pris 1750 kr. 9 platser/tillfälle.


Kurstillfällen:

22 juli - Gnesta


30 juli - Gnesta
KURS I GÄRDESGÅRDSBYGGE - UPPLÄGG

2-DAGARSKURS I GÄRDESGÅRDSBYGGE - GRUNDKURS

 

Vår tvådagarskurs är en intensivkurs med inriktning på praktik och egen utveckling. På kursen går vi under dag ett igenom grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården samt övar grunderna. Under dag två finslipar vi våra kunskaper och bygger vi intensivt hela dagen. Dessutom övar vi på att hantera olika typer av svårigheter som kan uppstå under bygget samt gör en öppning in till gärdesgården, alternativt en stätta. Inga förkunskaper krävs, däremot behöver du ha viss vana vid att arbeta med handverktyg. Vi är utomhus hela kursen, arbetet är stundtals fysiskt ansträngande.

 

Aktuella kursdatum samt kursplatser hittar du här ovan.

 • 2 dagar
 • Arrangeras på följande platser:
  -Tärby, Vetlanda, Västerhaninge, Södertälje, Uppsala, Sigtuna
 • Öva på att bygga olika modeller av gärdesgård

 

FORTSÄTTNINGSKURS I GÄRDESGÅRDSBYGGE - AVANCERAD

 

Två dagar. Den här kursen är för dig som har gått grund- eller intensivkursen, eller har prövat på att hägna gärdsgård traditionellt tidigare. Kursen kräver förkunskaper i materialberedning till gärdesgård (klyvning, barkning, vidjor mm) samt vana att arbeta med handverktyg. Vi reser olika typer av gärdesgård i varierad terräng, jobbar med olika typer av svårigheter samt bygger också en grind enligt traditionell modell.

 

Övernattning sker på kursplatsen i delad stuga/motsvarande eller på vandrarhem i närheten av kursplatsen. Aktuella kursdatum samt kursplatser hittar du här ovan.

 • 2 dagar
 • Arrangeras på följande platser:
  -Tärby, Vetlanda, Västerhaninge
 • Öva på att bygga olika modeller av gärdesgård
 • Lär dig göra en traditionell grind eller öppning in till gärdesgården